Hur tar man hand om sitt mikroskop?

Eftersom mikroskop kan värderas med en rad olika priser, och eftersom många av dem ligger på den högre delen av skalan, så kan det vara värt att veta hur man tar väl hand om sitt mikroskop. Jag vill påstå att om du lägger ut en hel del pengar på något, så antar jag att du är redo att lägga ned tiden och tanken som krävs för att det inte ska gå sönder.

Men det är ju inte lätt, speciellt inte om man går in helt oförberedd. Här har vi därför en liten introguide till hur du på bästa sätt tar hand om ditt nyinköpta mikroskop.

Var varsam

Elena Rozhkova studerar sätt som nanomaterial kan döda cancerceller. Bild: Argonne National Laboratory

Det kan kännas jobbigt att ständigt ta till vara på sitt mikroskop, men det är verkligen värt det om du vill att det ska hålla länge och dessutom hålla samma kvalitet. Bild: Argonne National Laboratory

En generell regel för mikroskop är att helt enkelt vara varsam med dem, de flesta mikroskopen kan vara relativt bräckliga, fastän delar av dem kan kännas stadiga så finns det minst lika många delar av dem som är små och fragila.

Så kasta inte runt ditt mikroskop hit och dit, om du bara ska ta det inom samma rum, så se till att ta tag i mikroskopet i dess stadiga arm, men om du ska ta det en längre bit så kan det vara smart att bära den i en mikroskop väska. De flesta problemen som kommer upp med mikroskop är på grund av att de hanteras på ett dåligt sätt, så se till att vara varsam med ditt mikroskop!

Hur man objektivt tar hand om sitt mikroskop beror uppenbarligen lite på vad för typ av mikroskop du har, men med de olika modellerna och liknande som det finns där ute så kommer de oftast med en specifik handlingsbok för just den modellen som du kan referera till, men här kommer jag gå igenom lite mer generella tips och liknande, som du borde ha i åtanke när du investerar i och sedan äger ett mikroskop.

Var försiktig med linsen

Specialbelysningsprodukterna erbjuder olika varianter av ljus för många olika industriområden.

En mikroskopslins är inte helt förvånansvärt väldigt känslig – så var försiktig med den precis hela tiden. En smutsig lins är en oanvändbar lins!

När du använder ditt mikroskop, så måste du för att det ska fungera sänka linsen så långt ned det går. Men när du gör detta, se till att linsen inte rör det material som du undersöker, detta kan orsaka skada på linsen, eller helt enkelt bara smuts, men att rengöra en lins från smuts kan vara mycket jobbigt bara det.

Använd inte frätande rengöringsmedel

Delarna på mikroskopet behöver rengöras någorlunda reguljärt, men när du gör detta, se till att inte använda rengöringsmedel som kan skada linserna eller objektiven eller så. Utan använd specifika oljor som du är säker på är till för denna typ av rengöring. Använd även linsduk för att rengöra dem direkt efter, låt inte olja eller liknande ligga och fastna på delarna av mikroskopet, utan se till att allt är helt rent och torrt innan du är klar med din rengöring.

Damm

Bakterier i ett mikroskop, osynliga för blotta ögat. Bild av Yersinia Pestis.

Damm kan vara fint att kolla på genom ett mikroskop, men det är inte lika kul att ha damm i vägen när du försöker titta på något annat. Bild av Yersinia Pestis.

Som mikroskop-ägare så är damm din fiende. Alla former av linser eller verktyg som använder linser måste vara dammfria, så se till att alltid täcka ditt mikroskop när det inte används, de flesta (om inte alla) mikroskop kommer med lock för att täcka för damm, använd det.

Ljuskällan

Om ditt mikroskop har en ljuskälla som en liten lampa, ta väl hand om den. Rör den till exempel inte direkt med dina fingrar, eftersom kroppsolja kan hamna på lampan och skada den. Använd istället papper eller något liknande för att hantera lampan. Starta heller inte lampan på full kraft, då detta även kan skada den.

När du stänger av ljuskällan så vänta några minuter tills att den är helt avstängd innan du ställer bort den, så att den inte råkar vara på för länge och brännas ut. Och mest av allt, se bara till att du har några extra lampor, utifall att.

Vart du inte borde lagra mikroskopet

Med rätt motivation kan ett mikroskop vara fantastiskt både som verktyg och leksak.

Ett mikroskop kan tåla mycket, men det kan också vara väldigt känsligt – var försiktig med vart du tar med det och var du lagrar det.

Om det inte redan är uppenbart så är linserna till mikroskop väldigt sköra, så det finns vissa generella regler rörande dem. Exempelvis att inte låta ditt mikroskop stå i ett område där det kan finnas frätande kemiska gaser, saltad luft eller hög luftfuktighet, eftersom att detta kan ha direkt skada på linserna, och om du lagrar ditt mikroskop i något form av skåp, se till att det är ventilerat.

Dessa är några viktiga regler rörande hanteringen av ditt mikroskop. Överlag så finns det mycket tips i den medföljande informationen, men dessa är några nyckelregler för dig att förhålla dig till. Lycka till!

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.