Dino-Lite USB-mikroskop – hur bra är de egentligen?

Det är svårt att missa det riktigt kaxiga i Dino-Lites stora slogan – “redefine the microscope”, “omdefiniera mikroskopet”. De satsar utan tvekan på att vara det stora, heta mikroskopet. En ledare inom den växande kategorin USB-mikroskop, med diverse Dino-Lite specialvarianter för allt från forskning och skola till industri och till och med vissa typer av medicinsk analys, samt ett stort antal hjälpande tillbehör. Men hur bra är de egentligen? Och är de tillräckligt unika för att förtjäna sin slogan?

Vad skiljer Dino-Lite från konkurrenterna?

Ett Dino-Lite USB-mikroskop hålls upp med stativ för stadig högförstoringsanalys.

Ett Dino-Lite USB-mikroskop hålls upp med stativ för stadig högförstoringsanalys.

Dino-Lite sticker faktiskt ut mot konkurrenterna med bra produktserier som täcker det mesta som man behöver mikroskop till. De satsar främst på att sälja mot industrin, men listan över de olika industrisegmenten de riktar in sig mot blir allt mer imponerande ju mer man läser på. Dino-Lite har produkter som riktar sig mot allt från kriminalteknik och hudvård till konstrestaurering och elektroniska reparationer, och de har både väldigt breda produkter som täcker många olika områden, och för den delen även otroligt specialiserade produkter som bara behövs inom ett unikt segment av marknaden.

Dino-Lite har främst tre stora produktserier – Universal, Långa arbetsavstånd, och Hög förstoring, där Universal är så alltäckande som det går medan de andra är lite mer fokuserade på sin specialitet. Även inom dessa produktserier finns det ett stort urval där man kan välja och vraka både baserat på saker som hur hög förstoring man behöver, och hur mycket pengar man är beredd att ge för mikroskopet. Utöver det här har de dessutom ett gäng andra produkter, såväl som en serie specifikt inriktad på medicinsk analys, och olika tillbehör för alla deras produkter.

Dino-Lites huvudprodukter

En av de stora fördelarna med Dino-Lite är att de täcker alla områden i ett – de siktar onekligen på att vara en tillverkare som alla som vill ha USB-mikroskop kan vända sig till. Förutom sina olika specialvarianter som är mer preciserade för enskilda användningsområden har de tre huvudprodukter – universal, långt arbetsavstånd, och hög förstoring.

Dino-Lite Universal

Några modeller ur Dino-Lites Universalserie.

Några modeller ur Dino-Lites Universalserie.

Den främsta produktgruppen heter Dino-Lite Universal, och den täcker allt det som den breda majoriteten av användare behöver. Det innebär en förstoring på upp till 200x och bildupplösning på antingen 1.3 eller 5 megapixel beroende på vilken variant man köper. Precis som alla Dino-Lites produkter är det USB-anslutning som gäller för mikroskopet, vilket gör att det är mycket lättare att flytta runt det och styra över vad som händer än det är med de “vanliga” typerna mikroskop, både digitala och gammaldags.

Förutom att Universal redan uppfyller alla de grundläggande behoven finns det dessutom många olika varianter inom gruppen som fokuserar på saker som extra bildupplösning. Det finns dessutom enskilda produkter med inbyggd polariseringsfilter och anpassningsbar polarisation, så att man lättare kan arbeta med reflekterande föremål. Och om det inte räcker till för ett speciellt arbetsområde så erbjuder Dino-Lite två till större grupper att ta hand om resten.

Dino-Lite Långa arbetsavstånd

Dino-Lite har produkter speciellt anpassade för användning vid långa arbetsavstånd.

Dino-Lite har produkter speciellt anpassade för användning vid långa arbetsavstånd.

Dino-Lite satsar på att vara nummer ett inom alla olika fält och industrier där man kan behöva använda mikroskop, och då är det viktigt att inkludera så mycket som möjligt. Deras produktserie “Långa arbetsavstånd” är utmärkt för den som exempelvis jobbar med reparation eller montering, eller med ömtåliga föremål som kan skadas vid vidröring. Produktserien är speciellt uppbyggd för elektronikindustrin, och har därför bland annat flera modeller speciellt anpassade för elektrostatiska urladdningar. Produktserien fungerar dock bra för alla som behöver längre arbetsavstånd, och den har bland annat ett större synfält än exempelvis Universal-serien just för att göra jobbet lättare för användaren.

I gengäld för de specialanpassade funktionerna får man leva med lite mindre förstoring än man får med Universal-modellen, med som högst 140x jämfört med Universals 200x, men 140x är fortfarande riktigt bra jämfört med andra produktserier anpassade för liknande arbete. Arbetsavståndet blir som mest hela 23 cm i den mest avancerade modellen, vilket ställer sig starkt mot konkurrensen i världsmarknaden.

Dino-Lite Hög förstoring

Med Dino-Lites högsta förstoring kan du nå hela 900x.

Med Dino-Lites högsta förstoring kan du nå hela 900x.

Om du är ute efter högre förstoring än Universals 200x och Långa arbetsavstånds 140x så är antagligen Dino-Lite Hög förstoring modellserien som passar bäst för dig. Även här går det att anpassa vilken modell man köper efter vad man kommer att använda den till, och i produktserien har de allt från 400x och 500x till mycket, mycket högre. Med den starkaste förstoringen i modellen Dino-Lite AM4515T8 får du en förstoring på hela 900x, vilket ger dig möjligheten att se detaljer på så lite som 1.5 mikrometer. Förstoringen kompromissar inte heller med upplösningen, som ligger på mellan 1.3 och 5 megapixlar.

Dino-Lite Hög förstoring har utan tvekan sitt främsta användningsområde i biomedicinsk forskning och materialanalys, som ofta kräver väldigt hög förstoring men inte ser lika stor vikt i saker som stort synfält. Det sagt, så finns det även här stora möjligheter till rörlighet och mer öppen användning, då Dino-Lite är unika mot konkurrensen i att erbjuda ganska bra arbetsavstånd jämfört med andra mikroskop med så hög förstoring.

Är Dino-Lite rätt väg att gå?

Okej, så nu vet vi det mesta som finns att veta om Dino-Lite och deras största produktserier, så då återgår vi till grundfrågan – är det rätt väg att gå? Som alltid är det inte så lätt att svara ja eller nej eftersom det beror en del på dig, men oddsen är ganska goda att svaret är ja. Om du arbetar inom de många industrier som Dino-Lite fokuserar på, så är de utan tvekan en av de bästa tillverkarna på marknaden. Flexibiliteten i de stora produktserierna gör dessutom att de passar dig som behöver olika slags mikroskop för olika syften, eller för den delen om du är sugen på att prova några olika innan du bestämmer dig för en. Du vill nog också tänka mer generellt på om det är ett USB-mikroskop du är ute efter – i många fall är svaret ja, men de passar inte riktigt för alla.

Det finns väldigt få saker man kan vara missnöjd med vad gäller Dino-Lite. Och medan en del kan prata om fördelen med att specialisera sig på ett enda område, så skulle jag säga att Dino-Lite är ett av de stora företag som lyckats breda ut sig rejält – och ändå producera riktigt bra produkter.

Länkar

Dino-Lite officiell webbplats (www.dino-lite.eu)
Dino-Lite återförsäljare (www.usbmikroskop.se)

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.