5 saker du borde veta om mikroskop

Nyfiken på mikroskop? Här har vi samlat ihop 5 intressanta fakta om mikroskop som du bör känna till.

  1. Den totala förstoringsgraden i ett ljusmikroskop kan räknas ut genom att man multiplicerar förstoringen i okularet med förstoringen i mikroskopets objektiv.
  2. Det finns två huvudkategorier av ljusmikroskop: Stereomikroskop eller stereolupp som det också kallas, med låg förstoring, runt 50 gånger. Detta används för att förstora objekt som är synliga för blotta ögat, som insekter, löv och kretskort.
  3. Den andra kategorin är binokulära mikroskop med högre förstoring, upp till 1000 gånger. Här lägger man objektet på ett objektglas, och kan se väldigt små saker som inte är synliga med blotta ögat, t.ex. blodceller och bakterier.
  4. För att se mikroskopets bild på en bildskärm kan man antingen ansluta ett USB-okular, eller istället använda ett USB-mikroskop som är ett mikroskop och en kamera i en smidig enhet.
  5. Upplösningen på ett digitalt mikroskop kamera begränsas till viss del av upplösningen på din datorskärm. En HD-skärm med upplösningen 1920 x 1080 är 2 Megapixel och de flesta digitala mikroskop är mellan 1-5 Megapixel. Fördelen med en högre upplösning är dock att man kan zooma in digitalt, och dessutom uppnå högre kvalitet vid utskrifter.

Författare:

Niclas älskar att titta på löjligt små saker i mikroskop, och spelar gärna en runda schack. Jobbar till vardags som webbutvecklare av bokningssystem på TimeCenter.